A-Service |

BETALEN PER PALLET | circulaire economie: intralogistics as a-service

Ik wil het graag hebben over een businessmodel waar we bij Asbreuk Service grote interesse in hebben, omdat het zo goed past bij onze zienswijze en de systemen die we leveren. Het gaat over het circulaire businessmodel. Daarin worden producten en materialen hergebruikt en behouden grondstoffen hun waarde.

De belangrijkste principes

Afnemers betalen niet meer voor het product, maar voor de dienst. U koopt dus geen lamp, maar licht en geen koelkast, maar koeling. En in ons geval: geen automatische laad- en lossystemen, rollerbanen, kettingbanen, haakse overzetters en draaistations, maar pallethandling. Als afnemer bent u dus geen bezitter meer, maar gebruiker. U geeft aan wat u nodig heeft en de producent levert het, inclusief product of machine, service, eventueel energieverbruik en alle andere bijkomende kosten.

Producenten blijven eigenaar van het product. Het is immers niks anders dan het instrument waarmee de dienst geleverd kan worden. Als het contract tussen afnemer en producent afgelopen is, gaat het product dan ook weer terug. De producent bekijkt of het nog een tweede cyclus mee kan bij een andere klant, of hij remonteert het en zet de grondstoffen in voor een nieuwe producten.

Om ervoor te zorgen dat grondstoffen optimaal hergebruikt worden zou er een grondstoffendatabase moeten komen. Daarin is van elk product vastgelegd welke grondstoffen erin zitten.

Dit businessmodel lijkt op lease of verhuur, maar is toch wezenlijk anders. Bij lease of verhuur betaalt u voor een periode, ongeacht de prestatie. Kiest u voor het circulaire businessmodel, dan betaalt u echt voor de prestatie.

Aandachtspunten

Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn binnen dit businessmodel. Die zet ik hieronder op een rij.

Omdat de prestatie de waarde bepaalt, wordt het leveren van goede kwaliteit extreem belangrijk voor de producent. Is het verdienmodel nu vaak wegwerp (nieuw kopen is goedkoper dan repareren), in een circulaire economie is lange levensduur  van doorslaggevend belang. Het kost eenvoudigweg te veel om steeds opnieuw een service monteur langs te sturen. Daarnaast,  als de producent opdraait voor de energiekosten, reken er dan maar op dat hij ervoor zorgt dat zijn product zo zuinig mogelijk is. Producenten gaan nog meer sturen op ultiem lage costs of ownership:
> nog robuustere systemen
> meer modulair
> nog flexibeler
> nog makkelijker te onderhouden.

Het begrip ‘nieuw’ verdwijnt. Leveranciers kunnen eerder gebruikte systeem inzet. Dat is geen probleem, omdat de leverancier een functionele garantie afgeeft.

De leverprestatie moet meetbaar zijn, voor de gebruiker, maar ook voor de leverancier.

De financieringsbehoefte verplaatst zich. Die ligt nu bij de afnemer, maar die komt bij een circulair model bij de leverancier te liggen.

De leverancier heeft altijd vrije toegang nodig tot een systeem om de functionele garanties te kunnen waarborgen. Niet alleen fysiek, maar ook online.

Waar het op neerkomt is dat de relatie klant-leverancier anders wordt. Het wordt veel meer een zaak van samenwerken en partnerschap.

Waarom interessant voor afnemers

Ik heb de verwachting dat dit businessmodel uiteindelijk goedkoper is voor afnemers. Kwaliteit wordt nog meer doorslaggevend en de levenscyclus van een product wordt optimaal uitgenut. Dat leidt tot minder afval en verspilling.

Daarnaast weet u als afnemer precies waar u aan toe bent. U hebt de garantie dat u voor een van te voren vastgelegde periode verzekerd bent van de dienst. Ongeacht onderhoud, stijgende energiekosten of andere thema’s. Die komen niet meer op het bordje van de afnemer, maar op dat van de producent. Als afnemer bent u zo optimaal flexibel en loopt u minimaal risico.

Waarom interessant voor Asbreuk Service

Het is vastgelegd in ons beleidsplan: wij willen machines maken waar we trots op zijn. Dat houdt in dat ze robuust en stevig zijn, lang meegaan en weinig onderhoud nodig hebben. Daarnaast leveren we onze machines met decentrale besturing. Ze lenen zich dus bijzonder goed voor hergebruik.

We houden niet van toevalligheden en verrassingen. Dat voorkomen we door alles zoveel mogelijk in eigen hand te houden. We leveren dan ook bij voorkeur niet alleen het systeem, maar het complete traject, van begin tot einde. Ook dat past prima binnen dit businessmodel.

Als laatste: hoe je het ook wendt of keert, grondstoffen raken op den duur uitgeput. Door ze zo veel mogelijk te hergebruiken, doen we toekomstige generaties een groot plezier. Daar willen wij als onderneming ons steentje aan bijdragen.

Meer weten? Tegenlicht had een interessant interview met Thomas Rau over dit onderwerp:

https://www.youtube.com/watch?v=aoQoz9tkz6Q&t=8s

De circulaire economie staat nog in de kinderschoenen, maar ik vind het interessant genoeg om er verder over na te denken en te praten. Ik kom dan ook graag in contact met bedrijven die het idee net als ik interessant vinden en er graag eens over van gedachten zouden wisselen.

e-mail: maas@a-service.nl
telefoon: 0541-521206.

Meld u aan voor onze mailinglist

Elke update direct in uw mailbox?

Taal

EN|
Ga naar de website